Beyin Damar Anevrizmaları (Damar Baloncukları)

Anevrizma (Baloncuk), beyin içerisinde beyine kan taşımak üzere dağılmış olan atar damar duvarlarındaki zayıflamaya bağlı oluşan bozukluklardır. Doğuştan olabildiği gibi zaman içerisinde tansiyon yüksekliği, damar sertliği yada bazen kazalar sonrasında da görülebilir.
Duvar zayıf olduğundan bazen yırtılıp kanamalara neden olurlar. Bu kanamalar bazen beyin dokusu içerisine bazen de çevreleyen zarlar arasına olabilir. Bazı ciddi kanamalarda hasta hastaneye yetişemeden kaybedilebilir.

Anevrizma (baloncuk) bulguları nelerdir?

Bulgular sıklıkla kanamaya bağlıdır. Çok nadiren çok büyük anevrizmalarda yer kaplamaya ait bulgular görülebilir.
Baş ağrısı, ense sertliği
Kuvvetsizlik, his kaybı
Konuşma ve görme bozuklukları
Şuur bulanıklığı en sık rastlanan bulgulardandır.

Anevrizma tanısı nasıl konur?

Kanamamış hastalar sıklıkla başka bir nedenle tetkik edilirken bulunur. Bazı ailesel durumlarda yapılan taramalar da ortaya çıkarabilir. Genellikle kanama şüphesi durumlarında yapılan tetkikler ile tanı konulur.
En basit tetkik Bilgisayarlı Tomografidir (BT). Kanama yada baloncuğun kendisi görülebilir. Ayrıca Manyetik Rezonans inceleme ile de baloncuk ya da kanama ile ilgili bilgi sağlamak mümkündür. Ancak esas tanı damar sisteminin incelenmesi sonucu konulabilir. Bu amaçla Bilgisayarlı Tomografi Anjiyografisi yada Manyetik Rezonans Anjiografisi gibi özel tetkikler yapılır. Kol damarından verilen ilaç aracılığı ile beyin içerisinde dağılmış olan damarlar daha detaylı olarak görünür hale getirilir. Baloncuk bu yöntemle daha güvenilir olarak saptanabilir. Ancak altın standart tanı yöntemi Beyin Anjiyografisidir. Bu incelemede hastanın kasık atar damarından girilen çok ince kateter beyin damarlarının başlangıcına kadar iletilir ve buradan damar görünürlüğünü artıran ilaç verilerek çok detaylı görüntüler elde edilebilir. Bu işlem sıklıkla hasta uyutulur iken yapılır.

Anevrizma tedavisi nasıldır?

Kanama sonrasında ortaya çıkan durum bazen çok ağır olabilir. Bunun nedeni kanama basıncının beyin içerisinde yaptığı hasara bağlı olabildiği gibi kanın kendisinin içerisinde bulunan bazı maddelerin damarlar üzerinde yaptığı büzüşme (Vazospazm) sonucu beyne yeterince enerji gelmemesine de bağlı olabilir. Eğer böyle bir durum var ise ilk tedavi sıklıkla buna yöneliktir.
Baloncukları tedavisi ise ya cerrahi olarak bir mandal aracılığı ile bu zayıf yerin tamiri yada anjiyografi sırasında damar içerisinden baloncuk içine kadar iletilen kateter aracılığı ile baloncuğun tıknaması şeklindedir. Hangi tedavinin seçileceği başvuru merkezinin imkanlarına, uygulama tecrübesine de bağlı olmakla birlikte bazı anevrizmalarda yerleşim yerlerine göre cerrahi tedavi ya da anjiyografik tedavi daha uygun olabilir. Bu durumlarda Beyin cerrahı, Girişimsel radyolog ve hasta,  görüşülmek suretiyle en uygun tedavi yöntemine birlikte karar verir.

Bu sayfalara konulan bilgiler daha kolay anlaşılabilmesi amacı ile basitleştirilmiş kısıtlı bilgilerdir. Detaylı sorularınız  için mutlaka uzmanınız ile görüşünüz.